Om Gunilla Cullemark

Välkommen!

Mitt namn är Gunilla Cullemark och jag är en berättare.

För mig började berättelsernas inträde när jag som blyg och tyst sjuåring lärde mig att skriva. Mitt hjärta slog allt snabbare. Som en andra födelse.

Det muntliga berättandet har under senare år fått mer och mer utrymme i mitt liv. Det är en plats jag vill vara på. När vi berättar och lyssnar på varandra för en osynlig tråd oss samman och det värmer. Vi är tillbaka vid lägerelden.

Sedan 2005 driver jag SkrivSprånget tillsammans med min kollega Eva Dahlberg. Vi leder skrivarkurser med fokus på berättarglädje men är också ofta i skolor och skapar tillsammans med eleverna berättarmagi så det gnistrar.

Jag har läst Litteraturvetenskap med genusinriktning och skapande svenska på Södertörns högskola och har, förutom kortare kurser, gått en utbildning i muntligt berättande – Tänd din berättarglöd – på kulturcentrum i Järna. Ibland leder jag berättarkvällar för dem som vill prova på att berätta.

Jag har blivit publicerad samt skrivit teatermanus som blivit uppförda av kulturföreningen RoJ. För tillfället skriver jag korta berättelser som tar högst 10 minuter att framföra från scen. Det är nämligen kriteriet när man berättar historier på Berättarnätet Öst i Stockholm.  Begränsningen sporrar kreativiteten.

Jag har länge tänkt starta en egen hemsida där jag skriver om det som berör mig vad gäller berättande men liksom inte kommit till skott. Margareta Ekström skriver i en dikt att för att kunna flyga ”måste modet vara något större än rädslan och en gynnsam vind råda.” Kanske är det där jag är just nu. Så jag passar på innan vindarna vänder.

Produktion

Nedan finns en förteckning av min produktion. Jag har också publicerat kåserier, noveller, artiklar och dikter samt drivit skrivprojekt med elever varav ett resulterade i boken ”Kärleken är lös” 2002.

Böcker

När järnvägen kom (faktahäfte 1989)

Luskokarungen (roman 1993)

Vinddrake (novellbok 2005)

Jyrkkälän Tarinoita (intervjuer/noveller 2008)

Dramatik

Kim was here (1987)

Luskokarna (två uppsättningar 1988, 2002)

Prinsessan och halva kungariket (1991)

Den böljande staden (1992)

Femtioårsfesten (1993)

Prinsessan av Jordbro
(tillsammans med Minna Roselli 1997)

Plikt, lust och lättja (tillsammans med Raija Kemppainen 2006)

Utställningar/dikter

(tillsammans med konstnären Åsa Hedberg)
1990-1993

Åldringslandet, De kallar oss dårar, Varje människa har sin kontur

Share This