Om Gunilla Cullemark

Välkommen!

Mitt namn är Gunilla Cullemark och jag är författare och berättare. Min senaste bok heter Kajakbyggerskan och kom ut år 2020.

För mig började berättelsernas inträde när jag som blyg och tyst sjuåring lärde mig att skriva. Mitt hjärta slog allt snabbare. Som en andra födelse.

Det muntliga berättandet har under senare år fått mer och mer utrymme i mitt liv. Det är en plats jag vill vara på. När vi berättar och lyssnar på varandra för en osynlig tråd oss samman och det värmer. Vi är tillbaka vid lägerelden.

Sedan 2005 driver jag SkrivSprånget tillsammans med min kollega Eva Dahlberg. Vi är ofta i skolor och skapar tillsammans med eleverna berättarmagi så det gnistrar.

Jag har läst Litteraturvetenskap med genusinriktning och skapande svenska på Södertörns högskola och har, förutom kortare kurser, gått en utbildning i muntligt berättande – Tänd din berättarglöd – på kulturcentrum i Järna.

Jag har blivit publicerad samt skrivit teatermanus som blivit uppförda av kulturföreningen RoJ. Eftersom jag tycker om munligt berättande så sporras jag att hitta på historier som tar högst 10 minuter att framföra från scen. Det är nämligen kriteriet när man berättar historier på Berättarnätet Öst i Stockholm, en ideell förening som jag är engagerad i.

Att berätta muntligt och att skriva berättelser talar till mig på två olika vis. Jag gläder mig åt båda.

 

Produktion

Nedan finns en förteckning av min produktion. Jag har också publicerat kåserier, noveller, artiklar och dikter samt drivit skrivprojekt med elever varav ett resulterade i boken ”Kärleken är lös” 2002.

Böcker

Kajakbyggerskan (roman 2020)

Jyrkkälän Tarinoita (intervjuer/noveller bok 2008)

Vinddrake (novellbok 2005)

Luskokarungen (roman 1993)

När järnvägen kom (faktahäfte1989)

 

 

Dramatik

Kim was here (1987)

Luskokarna (två uppsättningar 1988, 2002)

Prinsessan och halva kungariket (1991)

Den böljande staden (1992)

Femtioårsfesten (1993)

Prinsessan av Jordbro
(tillsammans med Minna Roselli 1997)

Plikt, lust och lättja (tillsammans med Raija Kemppainen 2006)

Gränslös (tillsammans med Raija Kemppainen 2019)

Utställningar/dikter

(tillsammans med konstnären Åsa Hedberg)
1990-1993

Åldringslandet, De kallar oss dårar, Varje människa har sin kontur

Share This